jueves, 20 de enero de 2011

ELS NAVEGADORS WEB
Un navegador web o explorador web, és una aplicació que permet a l'usuari recuperar i reproduir documents d'hipertext, generalment escrits en HTML, des de servidors web situats a qualsevol lloc del món. Aquesta xarxa de documents és coneguda com Teranyina Mundial o World Wide Web (WWW). Els navegadors actuals permeten mostrar gràfics, seqüències de vídeo, sons, animacions i programes diversos a més de text i enllaços.
FUNCIONS:
La funció bàsica d'un navegador web és mostrar documents de text, segurament amb recursos multimèdia incrustats. El procés comença quan l'usuari introdueix una Uniform Resource Identifier (URI), per exemple http://ca.wikipedia.org/, en el navegador. El prefixa de l'URI determina com s'interpretarà. Els tipus d'URI més freqüentment usat comença amb http: i identifica un recurs per a ser obtingut a traves del Hypertext Transfer Protocol (HTTP).

NAVEGADORS MÉS UTILITZATS:

-         Mozilla Firefox: Les característiques incloses al Firefox són navegació per pestanyes, cerca incremental (a través de la barra de cerca), adreces d'interès dinàmiques, un assistent de baixades integrat i un sistema de cerca. Els usuaris poden personalitzar el Firefox descarregant-se extensions, temes i amb opcions avançades que no estan incloses al menú d'opcions, i són només accessibles des de la pàgina about:config. Els desenvolupadors del Firefox aspiraven a produir un navegador "només per navegar pel web" i proporcionar la "millor experiència de navegació web al màxim de gent possible".

-         Google Chrome:  Google Chrome és el tercer navegador més utilitzat a Internet, amb una quota de mercat del 9,98% a finals de desembre de 2010, i amb un total de 120 milions d'usuaris a principis de desembre de 2010. Està disponible gratuïtament sota condicions de servei específiques. El nom del navegador deriva del terme usat per al marc de la interfície gràfica d'usuari ("chrome"). El 2 de setembre de 2008va sortir la primera versió al mercat, sent aquesta una versió preliminar (beta). Finalment, l'11 de desembre de 2008 es va llançar una versió estable al públic en general. Actualment, el navegador està disponible per a la plataforma Microsoft Windows en més de 50 idiomes, i des del 25 de maig de 2010 per als sistemes Mac OS X i Linux. 

-         Internet Explorer:  és un navegador web desenvolupat per Microsoft per al sistema operatiu Microsoft Windows des de 1995. Ha estat el navegador web més utilitzat a Internet des de 1999 fins a l'actualitat, amb un pic màxim de quota d'utilització del 95% entre el 2002 i 2003 en les seves versions 5 i 6. No obstant això, aquesta quota de mercat ha disminuït gradualment amb els anys a causa d'una renovada competència per part d'altres navegadors, situant-se aproximadament entre el 44% i 64%, depenent de la font de mesura global. Internet Explorer ha estat dissenyat per a una àmplia gamma de pàgines web i per proporcionar determinades funcions dins dels sistemes operatius.

-         Opera browser: És un navegador d'Internet desenvolupat per l'empresa noruega Opera Software l'any 1994. Des de la seva versió 8.50 es distribueix gratuïtament, havent estat anteriorment de pagament (abans de la versió 5.0) i distribuint-se com a shareware o adaware posteriorment. És conegut per la seva velocitat, seguretat, suport d'estàndards especialment CSS), mida reduïda, navegadors amb "pestanyes" per a la navegació web, i aquesta va ser la seva internacionalitat i constant innovació. Va ser un dels primers característica principal en les seves primeres versions

-         Safari: és un navegador web desenvolupat per Apple per al seu sistema operatiu Mac OS X. La versió 3 estarà disponible per a Windows XP i Windows Vista, segons va anunciar Steve Jobs en la WWDC. Una beta d'aquesta ja ho està en el seu lloc web.El codi utilitzat per a renderizar pàgines web està basat en el motor KHTML, creat per al projecte KDE. Com a resultat d'això, el motor intern de Safari és programari lliure i és alliberat sota els termes de la llicència LGPL. Les millores al codi de KHTML per part de Apple són incorporades al codi de KDE ràpidament. Les seves característiques són:

1.     Interfície de navegació per pestanyes, la qual permet arrossegar les pestanyes per a reordenar-les, moure-les entre finestres, o crear noves finestres a partir de pestanyes.
2.     Maneig de favorits similar al disseny del programa informàtic de gestió de música iTunes.
3.     Una barra de recerca web, amb la possibilitat de modificar la seva longitud.
4.     S'usa el cercador Google para Mac OS X i Google o Yahoo! per a recerques sota Microsoft Windows.
5.     Bloqueig de finestres emergents.
6.     Correcció ortogràfica a l'emplenar camps de text.
7.     Quadres per a introduir text amb grandària expandible.
8.     Maneig de contrasenyes integrat sota el sistema Keychain.
9.     Funcionalitat de subscripció a feeds de contingut nou en llocs web.
10.           Integració amb el reproductor multimèdia de Apple, QuickTime.
11.           Alt nivell en el compliment d'estàndards web.

És aconsellable tenir més d’un navegador web perque, encara que més o menys tots ofereixen el mateix, cada un està “personalitzat” i per alguns és més còmode que altres.
Jo utilitzo normalment, l’Internet Explorer, ja que des de la primera vegada que el vaig utilitzar em vaig acostumar a ell i ara l’utilitzo sempre. De vegades també utilitzo el Mozilla Firefox, que se li assembla molt.

1 comentario:

  1. menuda feitaaaaaaaa jajajjajaa lauraaa te comento asta enel blog jajjaaja tekierooo

    ResponderEliminar